Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

7η Πανθεσσαλική Γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων και φυτών

Η 7η Πανθεσσαλική γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων και φυτών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς. 
Στην καθιερωμένη γιορτή των σπόρων, καλούνται και φέτος να πάρουν μέρος όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια και την διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών (ερασιτέχνες-επαγγελματίες-ομάδες).
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές «σκοπός αυτής της συνάντησης είναι η ανταλλαγή σπόρων και ...
φυτών, εμπειριών για την καλλιέργειά τους και το μοίρασμα της γνώσης όσων επιθυμούν να καλλιεργήσουν και να γίνουν συμμέτοχοι του κινήματος της διάσωσης και της διάδοσης των παραδοσιακών ποικιλιών.
     Οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, να αποκομίσουν καλές πρακτικές, αποτέλεσμα της εμπειρίας των καλλιεργητών, των καταναλωτών και των επιστημόνων. Να προβληματιστούν και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην αυτονομία, την ανεξαρτησία και την διατροφική κοινωνική αυτάρκεια.
     Η παραλαβή των σπόρων θα γίνει ανταλλακτικά με τρόφιμα μακράς διάρκειας, για την ενίσχυση των οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας.      Με το σύνθημα « η ισχύς εν τη ενώσει » ως μήνυμα των καιρών τη γιορτή διοργανώνουν υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου οι : Ελασσονίτες Εθελοντές-Ενεργοί Πολίτες Ελασσόνας, Ενεργοί Πολίτες Λάρισας, ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας, Ομάδα Διάσωσης Ντόπιων Σπόρων Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, «Πελίτι» Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Ελασσόνας, Σπορίτες Κιλελέρ. Στην εκδήλωση συμμετέχουν και τη στηρίζουν ο Δήμος Αγιάς, ο Δήμος Λάρισας και οι Θεσσαλοί Μπαξεβάνοι.
   Στον σκεπασμένο υπαίθριο χώρο της Ι.Μ., οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις για τις επιχειρούμενες διεθνείς διατλαντικές συμφωνίες ( TTIP-CETA-TISA ), οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς την κοινωνική πολιτική, την προστασία των καταναλωτών, την γεωργία και το περιβάλλον.
Εισηγητές: Βάσω Κανελλοπούλου παραγωγός ντοκιμαντέρ-δημοσιογράφος, Γιώργος Εμμανουήλ οικονομολόγος, Κώστας Δεληγιάννης γεωπόνος, Δημήτρης Κούρτης δικηγόρος Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει εποικοδομητικός διάλογος. Στην προσπάθεια να ενισχυθούν μικροπαραγωγοί και χειροτέχνες θα παραχωρηθεί χώρος όπου μπορεί να λειτουργήσει αγορά παραδοσιακών προϊόντων και χειροτεχνημάτων». Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται σχετικά να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο της Ιεράς Μονής: 2494081289.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα της γιορτής έχει ως εξής:
Στις 07:00 - 09:00 : Θεία Λειτουργία.
Στις 09:00 - 10:00 : Προσέλευση βιοκαλλιεργητών, σποροπαραγωγών, παραγωγών προϊόντων. Στις 10:15 - 10:45 : Παρουσιάσεις εμπειριών και δραστηριοτήτων των διοργανωτών.
Στις 10:45 - 11:30 : Εισηγήσεις.
Στις 11:30 - 11:50 : Ερωτήσεις – συζήτηση.
Στις 11:50 - 13:00 : Ανταλλακτική παραλαβή σπόρων και φυτών.
Στις 13:00 - 14:00 : Ξενάγηση στον χώρο της Ιεράς Μονής για όσους το επιθυμούν.
Στις 14:00: Λήξη της γιορτής. (Για περισσότερες πληροφορίες: Βαθράκης Θάνος 6974083557, Καλούδη Εύη 6974091819, Τσιουρής Γιάννης 6932339912).
http://www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου