Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

«Ληθένια» μια νέα Θεσσαλική μπύρα απο τα Τρίκαλα

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 6.000 μπουκάλια η πρώτη τρικαλινή μπίρα με την επωνυμία «Ληθένια». Ο Γιώργος Ζαρκάδας μαζί με τον συνέταιρο του και την πολύτιμη βοήθεια του γνωστού καταξιωμένου ζυθοποιού  Πωλ Εμμανουηλίδη εμπνεύστηκαν και ζυθοποίησαν την πρώτη μπύρα που θα παρασκευάζεται στο Βόλο και θα πωλείται μέσω του πρατηρίου τους στην οδό Καρδίτσης 31.
Η μπίρα θα είναι μία India Pale Ale (πιπεράτη γεύση) αλλά σύντομα οι δημιουργοί της φιλοδοξούν να δημιουργήσουν και άλλες γεύσεις.
«Από το φθινόπωρο έχουμε στα πλάνα μας το στήσιμο μιας μικρής μονάδας παραγωγής ...

φρέσκιας, απαστερίωτης και αφιλτράριστης μπύρας εδώ στα Τρίκαλα, περιορισμένης ποσότητας και για "λίγους"» σημειώνουν χαρακτηριστικά. Όσο για το λογότυπο είναι εμπνευσμένο από τον Ληθαίο και τον τρικαλινό κομίστα Αποστόλη Ιωάννου…Τρικάλων Ζύθος και ''Ληθένια''
 

Στα σχέδια των Τρικαλινών πρωτοπόρων του είδους είναι να γίνει ζυθοποίηση στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου στο Βόλο στη Θεσσαλική Μικροζυθοποιΐα. Η μπύρα θα ζυμωθεί, θα ωριμάσει για ένα μήνα και στο τέλος Μαΐου οι Τρικαλινοί θα μπορούν να την απολαύσουν στα ποτήρια τους.

Διαβάστε μαι συνέντευξη στο μπυροσκόπιο.

Είναι αδύνατον να μην έχεις παρατηρήσει την συνεχή εξάπλωση απ' άκρη σε άκρη στον Ελλαδικό χώρο της ποιοτικής μπύρας (craft beer) μέσα απο τις Μικροζυθοποιίες που κάνουν το ξεκίνημα τους. Στηρίζοντας την τοπική κοινωνία και τα προϊόντα της, παράλληλα προσφέρουν και θέσεις εργασίας. Μπορεί να έχουν άπειρες δυσκολίες όπως Γραφειοκρατικό μηχανισμό, capital control, την αβεβαιότητα των ξένων προμηθευτών απέναντι τους, τις δημόσιες υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης αλλά έχουν στο πλευρό τους και πολλούς beer lovers που σίγουρα θα στηρίξουν την προσπάθεια τους. Τα νέα σκάνε βροχή και ένα απο αυτά προς ευχάριστη έκπληξη ερχόταν απο τα Τρίκαλα, την γνωστή πανέμορφη πόλη της Θεσσαλίας. Εκεί λοιπόν ο Ζυθοποιός Γιώργος Ζαρκάδας μαζί με τον συνέταιρο του και την πολύτιμη βοήθεια γνωστού καταξιωμένου brewmaster εμπνεύστηκαν και ζυθοποίησαν την πρώτη μπύρα που ανοίγει λογαριασμό για την Τρικάλων Ζύθος. Το beeroskopio δεν έχασε ευκαιρία και σε μια συζήτηση-συνέντευξη με τον κ. Ζαρκάδα προσπάθησε να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με το νέο Μικροζυθοποιίο και την μπύρα τους.
Beeroskopio: Καλημέρα κύριε Ζαρκάδα! Με ανυπομονησία περιμένω την καινούργια μπύρα και μάλιστα από τα Τρίκαλα που είναι από τις αγαπημένες μου πόλης (Σπούδασα εκεί απο 2001-2003). Καλά βρασίματα σας ευχόμαστε!
Γιώργος Ζαρκάδας: Καλημέρα σου, η μπύρα μας ήδη ζυμώνει και μετά το Πάσχα αρχίζει ο μήνας της ωρίμανσης. Όλοι έχουμε ανυπομονησία να δοκιμάσουμε το τελικό αποτέλεσμα αλλά πίστεψέ με αξίζει τον κόπο...

Beeroskopio: Πληροφορίες για το είδος, αλκοόλ κτλ δίνετε? Είδα βοήθησε και ο Πωλ!
Γιώργος Ζαρκάδας: Ο Πωλ έκανε την συνταγή και έδωσε τις πολύτιμες οδηγίες του τώρα που είμαστε στην αρχή. Όσο για το αλκοόλ, όπως ξέρεις στις μικροζυθοποιίες υπάρχουν αποκλίσεις από batch σε batch. Εμείς δηλώνουμε επίσημο Vol τα 5,8 και θα "παίζουμε" βάσει νόμου +/- 0,5. Το πρώτο μας batch ας πουμε θα είναι 6,1 και θα προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε πάνω από το 6. Δεν ξέρω αν κατάλαβες αλλά η πρώτη μπύρα μας θα είναι μια ΙΡΑ.
Beeroskopio: Είδα πού στην σελίδα γράφατε για τις IPA και το υπέθεσα! Μπράβο είναι ένα είδος που φαίνεται να ανεβαίνει στην χώρα μας! Δύσκολο για τον Έλληνα αλλά θα δείξει... Αρχικός σκοπός θα είναι η κριτική της πρώτης δουλειάς και πιθανή βελτίωση ή έχετε βλέψεις για επόμενο είδος?
Γιώργος Ζαρκάδας: Αυτό το καλοκαίρι θα "τρέξουμε" αυτή την μπύρα και θα προσπαθήσουμε να την καταξιώσουμε όχι μόνο στα Τρίκαλα αλλά και σε όλες τις μπυροπαρέες ανά την Ελλάδα. Από Φθινόπωρο έχουμε στα πλάνα μας το στήσιμο μιας μικρής μονάδας παραγωγής φρέσκιας, απαστερίωτης και αφιλτράριστης μπύρας εδώ στα Τρίκαλα, περιορισμένης ποσότητας και για "λίγους"...


Beeroskopio: Τέλεια! Υπάρχει αυτόν τον καιρό καμιά μπυραρία ή ανάλογο μαγαζί στην πολη να στηρίξει μια IPA? Ξέρω τον Μπυρολόγο αλλά μέχρι εκεί!
Γιώργος Ζαρκάδας: Μια ΙΡΑ δύσκολο να την στηρίξουν τα Τρικαλινά μαγαζιά. Μια Τρικαλινή ΙΡΑ όμως? Ήδη σε πληροφορώ ότι από τις προπαραγγελίες που έχουμε δεχθεί, λίγες μπύρες θα είναι διαθέσιμες προς λιανική.

Beeroskopio: Σκέφτεστε καμιά παρουσίαση με την ανάλογη πληροφόρηση?
Γιώργος Ζαρκάδας: Έχουμε πλάνο προώθησης...Βεβαίως και σε γνωστά μαγαζιά της πόλης αλλά και εκτός όπως πχ και στην Hoppy pub στην Θεσσαλονίκη.

Beeroskopio: Ζυμώσατε στης Αργώ?
Γιώργος Ζαρκάδας: Χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις τις...

Beeroskopio: Μια χαρά! Καλό είναι να αλληλουποστηριζομαστε! Η προϊστορία σας στην ζυθοποίηση ποια είναι?
Γιώργος Ζαρκάδας: Homebrewer από τους παλιούς στην Ελλάδα, δίπλωμα ζυθοποιίας και ζυθογνωσίας και το κυριότερο για μένα προσωπικά, Beer lover από τους λίγους...

Beeroskopio: Είχατε προβλήματα με την σύσταση της εταιρίας?
Γιώργος Ζαρκάδας: Τα capital control, γραφειοκρατία. Ναι, ακόμα παιδεύομαι να σου πω την αλήθεια αλλά όλα σχεδόν τα έχω λύσει πλέον.


Beeroskopio: Κλασσικά... με την προμήθεια πρώτης ύλης? Μια από τα ίδια?
Γιώργος Ζαρκάδας: Αυτό ήταν εύκολο ειδικά με τον Πωλ στο πλευρό μου...

Beeroskopio: Δουλεύουν και άλλοι για εσάς?
Γιώργος Ζαρκάδας:  Είμαστε 2 συνέταιροι,

Beeroskopio: Ωραία σας αφήνω τώρα.
Γιώργος Ζαρκάδας: Ότι άλλο χρειαστείς για εμάς, εδώ είμαστε...


www.facebook.com/trikalabeer/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου